Sayfalar

24 Ekim 2014 Cuma

Orda bir takım var uzakta

İspanya’nın kuzeyinde Portekiz sınırında iki kent ve takımları arasındaki rekabet yüzyıllardır birçok konuda sürmektedir. La Coruna’nın takımı Deportivo ve Vigo kentinin takımı Celta’dan söz ediyoruz.

Her şey Deportivo taraftarlarının Celta taraftarlarına Portekizlilere yakınlıklarından dolayı “hain”  demesi ile başlar. Celta taraftarlarının hakaret amacıyla Deportivo taraftarlarına Türk demesi ile devam eder. Ancak Deportivo’luların bunu hakaret olarak algılamaması üzerinde “Deportivo Los Turcos” doğar. Deportivo’lu taraftarlar “Türk gibi güçlü” sloganı ile övünür ve her maça Türk bayrağı ile çıkar.

Barboros Hayrettin Pasa, Akdeniz’e hükmettiği sıralarda İspanya sahillerine kadar ulaşmış. O sırada İspanya’da yiğitliği ile ünlü Galiçya bölgesinin delikanlıları, Barboros’a büyük destek vermişler. Bu işbirliğini içlerine sindiremeyen komsu kent Vigo’nun halkı ise La Coruna’ya Türklerle ortaklığa girmelerinden dolayı, onlara "Türkler" adını takarlar. Buna karşılık, La Coruna halkı ise Celta Vigo taraftarlarına yakınlığı ve iyi ilişkileri nedeniyle “Portekizli” yakıştırması yapmışlar.

La Corunada çok sayıdaki taraftar derneklerinden biri olan La Pasion Turca derneğinin başkanı Türk bayrağına sahip çıkmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Ricardo, takımın Panathinaikos’la oynadığı maçta açtıkları 20 metreyi asan Türk bayrağını anlatırken, "inanin statta yüzlerce Türk bayrağı vardı. Stadın bir ucundan diğer ucuna bir Türk bayrağı astık. Yunanlılar sahaya çıktıklarında dev Türk bayrağının yanı sıra yüzlerce ateşli taraftarın ellerindeki ay-yıldızlı bayrakları görünce neye uğradıklarını sasırdılar. Dünyanın hiçbir yerinde kendi ulusunun bayrağının dışında, baksa ülke bayrağına bu kadar çok sahip çıkan bir taraftar grubu bulamazsınız" dedi.

Statları Estadio Riazor'u Türk bayrakları ile süslerken genellikle Celta Vigo ve Yunanistan takımları ile oynadıkları maçlarda İstiklal Marşı'nı da okumaya devam ediyor.