Sayfalar

24 Ekim 2014 Cuma

Orda bir köy var uzakta - I

Bu şaşırtıcı öykü tam 323 yıl önce başlar. 2. Viyana kuşatması sonrası bir Osmanlı askeri, İtalya'da küçük bir kasabaya sığınır. Ölmek üzere olan bu Yeniçeri askeri, köylüler tarafından tedavi edilir. İyileşince de köyden bir kızla evlenir. Kasaba halkının 'Il Turco' adını verdiği asker, o dönem dukalığın halktan istediği haksız vergilere karşı köyü ayaklandırır ve korur. Bu yeniçeri, bir de kahraman olunca köyün adı 'La Turchia' diye anılmaya başlar.

Yeniçerimiz kendini bu yörenin insanlarına öyle sevdirir ki ölümünden sonra bile bu Türk gelenekleri, örf ve adetleri yaşatılır. Öyle ki kız istemeye giden aile başlık parası bile veriyor.

İtalya'nın Manzori Dağları'nın eteğindeki 'La Turchia' adıyla da bilinen Moena Köyü halkı Türkçe bilmiyor, Türkiye'yi görmemişler ama 323 yıldır Türk gibi yaşayıp, kendilerini Türk olarak tanıtıyorlar.
Bir Türk'e inanan ve asırlardır bunu koruyabilen Moenalılar, "Moena'daki bizim Türkiye’mizde doğduk" 
diyorlar.
Belediye Başkanı; "Il Turco efsanesini bizler de çocuklarımıza inançla aktarıyoruz. Bu festival bizim için çok önemlidir, Türkler gelip buradaki küçük Türkiye'yi görmeli. Kabul etmeliyiz ki aramızda çok güçlü bir bağ var.“

Yüzyıllardır süregelen adetler gereği Ağustos ayının ilk haftasında geleneksel olarak yapılan festivallerde bütün köy Türk bayrakları ve Osmanlı resimleri ile süsleniyor.

Türk karnavalında belediye başkanı padişah oluyor, Osmanlı kıyafetleri giyiyor, herkes bir şekilde Türkleşiyor. Kimse Türkiye’yi görmemiş ama oradan buradan gördükleriyle, duyduklarıyla Türk gibi gözükmeye çalışıyorlar. Bıyık yapıyorlar, fes giyiyorlar, kendi diktikleri ay yıldızlı bayrakları takıyorlar evlerine.