Sayfalar

21 Ekim 2014 Salı

İş güvenliği uzmanları

İş güvenliği uzmanları olarak bazen düşünmeden, ezberlenmiş kalıpları aktarıyoruz. Ancak eğitimin ve tecrübenin verdiği uzmanlığı kullanmak kimsenin aklına gelmiyor.

Tespit ettiğim en yaygın hataları şöyle sıralayabilirim:

"Yangın tüpleri 90 cm yüksekliğe asılmalıdır." Buradaki karşı görüş şöyle oluyor; çalışanlar 2 metre ise de 90 cm mi olmalı ? peki, çalışanlar 165 cm ise hala 90 cm mi olmalı? ya da mimara o kadar para vererek yaptırılan duvara yangın söndürücü için delik açmak zorunda mıyım? cevap hayır olmalı. o yangın tüpü ister duvara sabitlenir, ister yerde durur veya isterse herhangi bir düzenekle askıda kalması sağlanır. yeter ki, kolay ulaşılabilir ve herkesin bildiği bir yerde dursun. gerisi işletmenin durumuna göre şekillenecektir.

"Kaçış merdiveni olmaması." Bazı tarihi binalar var ki, içindeki asansör hala işler durumda, havalandırma mükemmel işliyor, güneşe göre konumu bile düşünülmüş ve içinde kaçış merdiveni de mevcut. Ancak bu ülkemizde çok sık rastlanan bir durum değil. Risk analizi hazırlanırken tarihi bir binaya, hele ki anıtlar kurulu tarafından korunan bir bina ise, "kaçış merdiveni yapılması tavsiye edilir" yazsanız da uygulanabilirliği yoktur. kaldı ki, o işletme faaliyetine başlamadan önce yerel itfaiye'den izin de alıyor. yapılacak en uygun şey, kanımca, bu konuda uygun kurumlara yönlendirmek ve riski paylaşmaktır. 

"Masa köşeleri gibi sivri noktalar.. yuvarlatılmalıdır." Uzmanlar aynı şekilde "bu ve benzeri noktaların yuvarlatılması ve korunması ..." çerçevesinde bildirimlerde bulunuyorlar. Bunu dünya üzerinde kaç kişi uyguluyor? ya da bu nokta sene içinde kaç yaralanmaya sebep oluyor? gibi noktaları bilmek gerekir. peki, bunu yazan uzman evinde uyguluyor mu? ya o masa tarihi bir masa ise? 

"Kapıların dışa açılmaması." Her kapı dışarı açılmak zorunda değildir. Zaten kanun bunu kullanıcı yükü ile tanımlar. O alan kaç metrekare ve orada kaç kişi bulunuyor...gibi değerler hesaba katılmalıdır. Sokağa açılan bir mağazanın kapısını dışarı açabilirsiniz. Ya o kapı dışarı açıldığında, yoldan geçenlere çarparsa? bir riski ortadan kaldırırken daha büyük bir risk ortaya çıkarmıyor muyuz?

"Her türlü elektrik donanım altına yalıtkan paspas serilmelidir." Çok yaygın olmasa da bunlarda karşımıza çıkıyor. Yalıtkan paspas; trafo, elektrik panosu ...vb. gibi elektrik devre elemanları ile çalışırken kullanılır. 
Bazen biraz da yorum katmak gerek aslında.