Sayfalar

26 Şubat 2015 Perşembe

Haksız kazanç

Günümüzde "ne onunla olur, ne de onsuz" diyeceğimiz şeylerle yaşamak zorundayız. Bankalar ve cep telefonu gibi.

Bankaların da diğer işletmeler gibi kar etmek amacı ile kurulduğunu biliyoruz ve kabul ediyoruz. Onlarla çalışmak zorundayız, çünkü kapitalist bir dünyada yaşıyoruz. İşlemler karşılığında belirli ücretlerin talep edilmesini de anlıyorum ancak haksız kazanca da karşıyım.

Bu bankalar kendilerini o kadar güçlü görmektedir ki kanun, yönetmelik nereden gelirse gelsin, umurlarında olmaz. Tüketici hakem heyeti kararları, idare mahkemesi kararları, örnek teşkil edecek dava ...vb. gibi.

Maalesef ülkemizde bankalar kendilerini bağlayan kanun ve yönetmelikleri atlatmanın yolunu hep buluyorlar. Hak da vermiyor değilim, zira BDDK'nın çıkardığı yönetmeliklerin gereğini devletin kendi bankaları bile uygulamıyor. 

Bu kurul geç de olsa karar alır ancak bankalar hakkında karar çıkan ücreti, farklı isimlerle önünüze tekrar sürerler. Her bankanın faiz ..vs. temel kazançları dışında değişik sayılarda ve isimlerde gelir kalemi vardır.

Hesap işletim ücreti; bankada tuttuğunuz mevduat için bir işletim ücreti talep edilir. Bazen bu ücret mevduattan büyük de olabilir. Eğer hesabınız vadeli hesap ise devlet kazançtan %15 kesinti yapar. Banka ise kendi faiz oranına göre işlem yapıyor. Bu durumda faiz oranı gerçek değeri göstermemiş oluyor. Yok hesap vadesiz ise zaten hava banka için çok hoş, o parayı zaten kullanıyor. Daha neyin işlem ücreti ki bu?

Kredi kart aidatı; banka size sunduğu aylık kredi için yıllık ( ya da 6 aylık ) bir ücret talep eder.

Kredi dosya masrafı; bankadan kullandığınız kredi karşılığında banka sizden bir ücret talep eder. Bu durumda da faiz oranı gerçek değeri göstermemiş oluyor.

Ücret kesintisi yapıldıktan sonra arayıp ( ulaşabilirseniz ) pazarlığa başlarsınız. İade etmemek için türlü taklalar atarlar. Paranızı "para puan" olarak iade etmek isterler. Harcama sözü verin isterler.

Kredi kartı aidatlarını gösterir belgeyi ve sözleşmemi, Yapı kredi ve HSBC adresime "ücretsiz" göndereceklerini bildirirken, Garanti bankası aynı işlem için 50 TL ücret talep etti.

"Tüketici Hakem Heyeti" aracılığıyla benzeri masrafların iade edilip edilmediğini bizzat göreceğim.

Son olarak; hiç değişme EnPara, hep böyle kal.