Sayfalar

14 Şubat 2015 Cumartesi

Bulut, yedekleme ve eşleştirme ( SYNC ) üzerine

Dosyalarınızı yedeklemek, iş - ev ve cihazlarınız arasında eşitlenmiş şekilde tutmak için kullanılan bir depolama yöntemidir.

Aslında sunucu kullanmaktan, uzak ağa bağlanmaktan veya dosyalarınızı e-posta içinde saklamaktan farklı değil.

Şu sıralar denediğim ve kullandığım bazı bulut çözümlerini tanıtmak istiyorum;

mail.ru - 1 TB depolama alanı sunuyor. ( kısa süre sunulan bir kampanyayı yakalamıştım )
google drive - 15 GB depolama alanı sunuyor. 
yandex.disk - 13 GB depolama alanı sunuyor.
dropbox - 2 GB depolama alanı sunuyor.
onedrive - 30 GB depolama alanı sunuyor. ( Windows 8 içinde gömülü geliyor )

Hepsini bir arada veya tek tek kullanabilirsiniz veya her birine değişik görevler verebilirsiniz.

Elimin altında yıllardır duran ve kullanmadığım bir dosya veya program hep sinirime dokunur. Siler silmez hep de lazım olur. Tutsanız bir bela, silseniz bir bela ve yedeklemek ise ayrı bir bela. Bu gibi dosyalar için mail.ru biçilmiş kaftan. dev programlar, dosyalar, fotoğrafları burada tutabilirsiniz.

dropbox ise dosya paylaşımında kullanılabilir. büyük bir dosya göndermeniz gerekiyor, atın buraya ve paylaşım linkini verin, karşı taraf indirsin. ya da antivirüs tarayıcınıza sürekli yakalanan keygen veya crack içeren programlarınızı burada tutabilirsiniz.

onedrive, bir MS hizmeti. İlk kullandığım e-posta hesabım hotmail olmasına rağmen, MS yıllardır o piyasayı çok boşlamıştı. gitmeyen mailler, değiştirilen ayarlar, kötü spam filtresi ( aynen yahoo gibi ) insanları Gmail'e doğru itti. Yıllardır aramız soğuk, henüz kullanmadım. Ancak W8 ile hazır geliyor ve bu konuda neler getirdiği ise henüz belirsiz.

Gmail ise her cepte bir akıllı telefon ( ve işletim sistemi ) olduğunu fark etti. Bu yolda büyük mesafeler kat ettiğinde MS ve Nokia hala saçma sapan işler ile uğraşıyordu. Google nefis ve ücretsiz sunduğu birçok hizmet ile uyumlu android'i çıkararak büyük hamle yaptı. Doğru satınalmalar ve kararlar vererek hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Umarım Nokia, Yahoo veya Sony gibi hatalar yapmaz ve hep aynı kalite ile ücretsiz kalır.

Yahoo 1 TB depolama alanı sunsa da, tam bir bulut keyfi yaşatmıyor. Bu 1 TB ise bir dosyalama sistemi ile sunulmayan e-postalarınız ve bunların ekleri çerçevesinde. işiniz yoksa arayın da bulun.

Yandex ise ABD'deki Google'ın Sovyetlerdeki karşılığıdır. Ancak harita ...vb. daha birçok konuda Google'dan daha iyi olduğu söylenebilir. 

Emek vermiş olduğum, işime yaramayan ancak silemediğim ( ve lazım olabilecek ) her türlü dosyayı mail.ru buluta taşıdım. Artık bulunamayan programlar, fotoğraflar, çeşitli büyük dosyalar, müzik yedeklerim gibi dosyalar artık orada uyuyor.

Sık kullandığım, güncellediğim dosyaları ise yandex veya google'da tutuyorum.

Konu yedeklemekten açılınca kendimden fazla bu konu üzerine titreyen pek az kişi vardır. Yedek al, yedeğin yedeğini al, güncel tut ... gören de elimde formüller, bilgiler, arşivler var sanır.

Düzenime en son halini verip "tam istediğim gibi oldu" demiştim. 1 - 2 gün keyfini sürdüm. Eve geldiğimde kapının göbeğini yerde görmemle kafamdan aşağı kaynar sular döküldü. Yedeklemekte geç kalmıştım. Gerçekten sinir bozucu bir durum. Verilerimi %95 oranında kurtarsam da bu olay bana maddi ve manevi olarak büyük zarar verdi. Her şeyi toparlamam ve kalıcı bir çözüm haline getirmem de büyük zamanıma mal oldu. İyi de bir ders oldu.

Kendimi, hep çökecek işletim sistemlerine veya olası donanım hasarlarına karşı hazırlamıştım. Bu sebeple HDD yerine daha dayanıklı ve hızlı olan SSD ile çalışmaya başlamıştım. Ancak yaptığım hata yedeklemekte geç kalmak ve laptop'a açılış şifresi koymamak ( hatta HDD'yi kriptolamamak ) oldu.

Çıkardığım diğer ders ise hiç birşeyin sağlıktan önemli olmadığı, hayatın devam ettiği. Hayat aynen devam ettiğine göre gidenler çok da önemli değildi. Ama gitmeseydi de iyiydi.

Bilgisayarınızda neler olabilir?

Fotoğraflar, müzik, filmler, dosyalar, belgeler ...vs. ayrıca şifreleriniz, taranmış belgeleriniz, sık kullanılanlar ve daha kim bilir neler

Bunların bir kısmı önemsiz, değersiz şeylerdir, yoklukları sizi üzmez. Eksikliklerini hissetmezsiniz ve gerekirse aynısını bulabilirsiniz.

Bunların bir kısmı ise üzerinde çalıştığınız şeylerdir. Gelişmektedir, üzerinde emek vardır. Değerli veridir.

Bunları bazılarını yerine koyamazsınız. Mesela bir fotoğraf veya video gibi.

Ve bazılarını ise başkalarının görmesini istemezsiniz, günlük, fotoğraflar, notlar, şifreler gibi.

Chrome kullanıyorum, giriş yaptığınızda sık kullanılanları, tarama geçmişinizi size sunuyor.

Şifreleriniz için chrome'un kendisini, lastpass ya da roboform kullanabilirsiniz. Böylece tekbir şifre ile diğerlerini kontrol edebilirsiniz.

Aynı kullanıcı adı ile youtube'a girdiğinizde ise beğendiklerinizi ve izlediklerinizi görebiliyorsunuz. Bazı dizilerimi artık buradan takip ediyorum, ne gerek var "indir sakla"ya yahu.

Müziklerimi ise youtube, spotify, grooveshark, last.fm veya fizy ile saklamaya başlayacağım. ( şu anda kıyaslama ve deneme aşamasındayım )

Akıllı telefon kullanıyorsanız; rehberiniz yedekleniyor olmalı, tabi ki ayarlarını düzgün yaptıysanız.

Telefonunuzda mutlaka sim kilidi, hafıza kartı kilidi ve sim pin etkin olmalı. Yani telefonunuza ulaşan kişi ne telefonunuzu ne hafıza kartınızı ne de kartınızı kullanabilmeli.

Telefonunuzda başka neler olabilir? Tabi ki fotoğraflarınız, bunları da bulut üzerinde yedekliyor olmak sizleri rahatlatabilir.

Bir wifi bulduğunuzda rehberinizi, fotoğraflarınızı ...vs. bulut ile eşleştirebilirsiniz. 

Özetle; dosyalarınızı ve telefonunuzu eşitlenmiş tutmanız, yedekli çalışmanızı sağlar. Bu sayede, veri kaybınız olmaz ve mobilite sağlarsınız.