Sayfalar

3 Ocak 2022 Pazartesi

Tekstil ve tarih

Zamanı eşit dilimlere ayırıp ölçen saatler önceden de vardı ancak saat; 14. yy batı Avrupa'daki tekstil atölyelerinde çalışma sürelerini ölçmek üzere belirlenmiştir.

1850’li yıllar, tüm ABD’de işçi hareketlerinin yükseldiği yıllardır. Sanayi işçileri olağanüstü zor koşullar altında çalışmaktadır. Bu zorlu koşullarda New York’ta 40 bin tekstil işçisi direnişe geçer. Başlıca talepleri; 16 saatlik iş gününün 10 saate indirilmesi, insanlık dışı çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerin yükseltilmesi, kadın işçilerin eşit haklara sahip olmasıdır. New York tekstil işçilerinin grevi 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edilmesine kadar uzanır.

James Watt’ın geliştirdiği buhar makinesi çok geçmeden tekstil fabrikalarında, dökümhanelerde, değirmenlerde, bira fabrikalarında ve kâğıt üretim tesislerinde kullanılmaya başladı. Sanayi devri artık başlamış ve İngiltere donanmasının ihtiyaç duyduğu yelkenler ile sömürgecilik hızlanmıştı.

Uzaya giden ilk kadın Valentina Vladimirovna Tereşkova kozmonot olmadan önce bir tekstil fabrikası montaj işçisiydi.

Toyota otomotiv sektörüne girmeden çok önce otomatik dokuma teknolojisinde başarı kazanmıştı. Benzer şekilde Honda da dokuma makinelerinde söz sahibi idi.

Dünyanın ilk kapsamlı istatistik çalışmaları kamuflajların üretimi için askerlerin boy, beden ve kilo kayıtlarının tutulması ile yapılmıştır.

İş ve zaman etüdleri verimliliği arttırmak için önce konfeksiyon fabrikalarında uygulanmıştır.