Sayfalar

28 Ocak 2015 Çarşamba

Aç karnına ve tok karnına ilaçlar

İlaç emilimi bakımından midenin boşalma hızı çok önemlidir ve mide yemekten sonraki 1 – 2 saat içerisinde boşalmasını tamamlar. Dolayısıyla bir ilaç "aç karnına" ise ya yemek yemeden 1 saat önce ya da yemek yedikten 2 saat sonra alınmalıdır. Bazı ilaçların ise emilimleri besinlerle birlikte artar ya da bazı ilaçlar aç karnına alınmaları halinde midemize dokunabilirler; bu ilaçlar ise "tok karnına" alınmalıdır. Yani ya yemek başlangıcında ya da yemek yedikten sonraki 1 saat içinde ilacımızı alabiliriz.

Aç ya da tok alınması tavsiye edilen ilaçlarda bu noktaya dikkat etmediğinizde ise ilacın etkisini tam gösteremeyebileceği gibi midenize zarar verebilir. Bu zarara bulantı ve kusma da eşlik edebilir.

İlaçlar mutlaka bol suyla birlikte içilmelidir. Ayrıca içilen şurubun ardından mutlaka bir bardak da su içilmelidir. Çünkü su, ilacın veya şurubun daha hızlı çözünerek kana karışmasını sağlar. Susuz içilen ilaçlar, ilerleyen dönemlerde bir takım hastalıkları beraberinde getirmektedir.

Portakal suyu, kola, ayran, soda, meşrubat ile birlikte içilen ilaçlar farklı etkiler yaparlar. Bu içeceklerin sindirimde uğradıkları çözünme, erime değerleri farklı olduğu gibi bazıları asitik değerlere sahipken bazıları tuz tutar. İlacınızın etken maddesi tuz ise kola ile birlikte içtiğinizde etkisini sınırlamış olursunuz. Ayrıca greyfurt suyu ile bazı ilaçlar da kesinlikle alınmamalıdır.

Prensip olarak hiçbir ilacı alkollü içeceklerle almayın. Alkol bir taraftan ilaçların etkisini önlerken, diğer taraftan güçlü zararlı etkilere yol açıyor. Ayrıca bazı ilaçların alkolün vücuttaki etkilerini güçlendirip artırdığı da biliniyor. Alkol, ilacın karaciğerden atılımını bozuyor, antibiyotik de karaciğerde alkolün yıkılmasını bozuyor. Bu sefer de alkol zehirlenmesi ortaya çıkabiliyor. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi şekilde kendini gösterebilir. Alkole bağlı mide kanaması da ortaya çıkabilir.

Yukarıdaki sebeplerden ötürü her yerde aynı şekilde ve kolaylıkla bulunabilen, aynı değerlere sahip, vücudun kabul ettiği suyu tercih ediyoruz.

Antibiyotiklerin istenilen etkiyi göstermesi ise bu ilaçları belirli saat aralıklarında alınmasıyla sağlanabilir. Örneğin; günde 2 adet alınması gereken antibiyotik ilaç, her 12 saatte bir alınmalıdır. Günde 4 defa alınması gereken antibiyotik ilaç, her 6 saatte bir alınmalıdır.