Sayfalar

29 Ocak 2015 Perşembe

Makarna tarifi

Tencereyi çok doldurmayın, ihtiyacınız olmayan bir suyu kaynatarak boş yere su, zaman ve gaz harcamış olursunuz. Ne kadar su kullanacağınız, zaman içinde tecrübe ile ortaya çıkacaktır.

Su kaynadıktan sonra yeterli miktarda tuz, mutlaka koymalısınız. Bildiğiniz gibi, tuz suyun kaynama derecesini yükseltir. Tuz konulduktan sonra kaynama bir süre duracak ve sonra tekrar devam edecektir. Makarna ne kadar sıcak bir suda pişerse, o kadar lezzetli olur. Biz ise tuz ekleyerek kaynama derecesini yükselttik. Dilerseniz, bir kaç damla da yağ koyabilirsiniz.

Artık makarnamız sıcak suya girmeye hazır. Makarna kaynayan suda 8-10 dakika kalmalıdır, ne çok fazla ne de çok az.

Asıl ipucu suyu süzme aşamasında geliyor; makarna suyunu lavabodan dökmüyoruz. Neden? çünkü içinde yağ, tuz ve nişasta bulunan kaynamış özlü bir su olduğu için. Tam bir çorba ham maddesi değil mi? Ayrıca, zaman ve gaz da harcadık. En sevdiğim nokta ise bu su zaten hazır sıcak iken elime geçen bulgur, pirinç, nohut, mercimek, erişte, sebze, salça ...vb. ne varsa tencerenin içine biraz kavurup, bu suyu kullanmak. Lavabodan dökse idik zaman, su, yağ, tuz, nişasta ve gaz da lavabodan akıp gidecekti.

Sizin makarnanızı höpürdettiğiniz sırada çorbanız pişiyor olacak. Eğer çorbanızı hemen içmeyecekseniz, pişme süresini birkaç dakika daha kısa tutabilirsiniz. İçeriği henüz hazır değil gibi gelebilir ancak kendi sıcaklığı il beklerken ve acıktığınızda ısıtırken bu süre telafi edilecektir.

Bu makarna altı suyunu kuru fasulye için dahi kullanıp, başarılı sonuçlar alabilirsiniz.

Soslarınızı hazırlarken de bu sudan birkaç kaşığı sos için kullanarak sos ile makarnanızı kaynaştırmanız lezzeti arttıracaktır.

Makarnayı koyacağınız tabağı 1 dakika önce kaynar suda ya da mikrodalga fırında ısıtınız ki buz gibi tabakta hamurlaşmasın. Aynı şekilde haşladığınız makarnayı soğuk suya tutmayınız.