Sayfalar

14 Mart 2022 Pazartesi

PTE sınavı hakkında II

Bu sınav mevcut hali ile 2 saat 15 dakika sürüyor, 20 farklı tipte ve toplamda 50-70 soru içeriyor. Alacağınız puan ise 10 ve 90 arasında değişiyor. Ana bölümler ve süreleri aşağıdaki gibi.

Speaking & writing    => 55 – 65 dakika

Reading                      => 29 – 30 dakika

Listening                     => 30 – 45 dakika

Süre neden bir aralık olarak belirtiliyor? Çünkü soru adetleri değiştiği gibi süreyi kullanımınız da değişebiliyor. 

Evde çalışırken veya dizi izlerken tekrar dinleyebiliyorsunuz, geriye alabiliyorsunuz ancak sınavda tek bir defa dinleme imkânı var, tekrar dinleme fırsatı yok!

Sınav tek yönlü ilerliyor, bir soruyu onaylayıp geçtikten sonra geri dönülmüyor.

Silinebilir not defteri veriliyor. Aslında asetat kaplanmış bir kareli kağıt. Sizden sonra temizlenerek sonraki kullanıcı için hazırlanıyor. Bu silinebilir not kağıdı bazı soru tiplerinde en önemli yardımcımız. ( özellikle Retell lecture, summarise spoken text gibi )

Bazı sorular değerlendirilmiyor, yapay zekayı eğitmek amaçlı kullanılıyor ve skoru etkilemiyor.

Yapay zekâ, üzerinde düşünülmüş gibi görünen her şeye puan verme peşinde. Örneğin "repeat sentence" kısmı gibi. Burada sırayı bozmadan mümkün olan en çok sayıda kelime tekrar etmeye çalışıyoruz. 

Konuşurken hata yaptığınız zaman, bu hata hiç olmamış gibi devam edin.

Ya UK veya USA İngilizcesi ile yürüyün.

Puanlama bazı soru tiplerinde diğer bölümleri de etkiliyor. ( integrated scoring ). Soru tipleri karma görevler içerdiği için puanlama da anlama, yazma, konuşma, dinleme, okuma vb değişkenleri ile değer buluyor.  

İntegrated scoring olduğu için sadece emin olduğunuz seçenekleri işaretleyip geçin çünkü, speaking bölümünde, bir şey dinlemenizi gerektiren tüm sorulardan da listening puanı alacağınız için, o işaretlemediğiniz seçeneği telafi edersiniz. Yeter ki soruyu sıfırlamayın.

Negative scoring; listening ve reading bölümlerindeki “MC-MA” ve “Highlight incorrect words” soruları negatif puanlama içeriyor. Yani yanlış doğruyu götürüyor. En düşük not 0, daha düşük alamıyorsunuz.

Sol üstteki talimatların değişimini takip edin ve hızlıca göz atın çünkü soru tipleri arasında geçiş belirsiz, yani zamanı kullanma, yanlışın doğruyu götürmesi açısından önemli. Karışmanın önüne geçmek için MCMA ve MCSA peş peşe konulmamış. Sol üstteki açıklama soru tipi hakkında bilgi veriyor. 

Kare kutucuk olanlar çoklu seçim soru tipi için ( MC-MA ), yuvarlak olanlar tekli seçim soru tipi için ( MC-SA ). Tekli cevaplar da isteseniz de çoklu cevap veremiyorsunuz, sadece 1 cevap vermenize izin veriyor.  

Zamanlama bazı soru tiplerinde bağımsız iken bazılarında ise bölümün tamamında etkili.

Speaking & Writing kısmında her soru kendine ayrılan zamanda çözülüyor ancak reading ve listening bölümlerinde tüm sorular için bir tek toplam süre var ( zaman arttırma yok, soruyu çözünce ilerle ) yani toplam zaman geri sayıyor, yetiştirememe sorunu olabilir. Reading ve listening bölümlerinde dikkat etmeniz gereken şey, speaking & writing bölümünün aksine, soruların münferit olarak sürelendirilmediğidir. Reading veya listening bölümlerinde sayaç durmuyor, soruyu bitirince beklemeden hemen ilerle. “Summarize spoken text” hariç.

Sınavın mevcut durumunda mola yok. ( bu sebeple kullanmadığın zamanı sonra kullanamadığın bölümlerde hemen ilerlemedim. arttırdığım zamanı dinlenmek için kullandım. Summarise written text, write essay ve summarise spoken text bölümlerinde )

Reading kısmında tüm çıkarım için metni kullanmak gerekiyor, geçmiş bilgilerin kullanılması yanıltabilir. Metin ne diyorsa o.

Listening bölümünde sadece soruyu oku ve dinlemeye başla. Ancak dinlerken şıkları okumayın, kafa karışıyor.

Reading bölümü kısa, burada fazla zaman harcamayın. Özellikle MCMA bölümünde 2. veya 3. bir şık bulmak için uğraşmayın. Tek şık işaretleyin, göz atın ve geçin. Asıl değerli olan bölüm ise listening. Burada bol puan ve yeterince zaman var.

Özetle Speaking ve Writing kısımlarında bir zaman sorunu yok. Her soru tipi kendi süresinde cevaplanabiliyor. Writing kısmında zaman arttıysa dinlenebileceğiniz 2 bölüm var.

Reading ve listening kısımlarında ise toplam bir zaman mevcut, yani bir bölümde çok oyalanırsanız aslında sonraki soruların zamanını harcıyorsunuz. Listening kısmında ise dinlenebileceğiniz bir kısım mevcut. 

Klavye Türkçe değil, bazı noktalama işaretlerinin ve harflerin yeri değişik. Bu sebeple şaşırıp zorlanabilirsiniz. Alıştığınız cümle başına veya paragraf sonuna gitme kısa yollarını kullanamayabilirsiniz. Ayrıca word'deki gibi hatalı kelimelerin düzeltilmediğini de unutmayın.

Boşluk doldurma sorularından sonra, hızlıca bir göz gezdirmek faydalı olacaktır. Kullandığınız şık sonradan mantıksız gelebiliyor.