Sayfalar

10 Kasım 2014 Pazartesi

Hektor

Atatürk Kartacalı Hannibal'e büyük değer vermiştir. Aynı, Çanakkale zaferinden sonra Truva’da savaşmış büyük Anadolu komutanı, Hektor’a da verdiği gibi.

Peki, Mustafa Kemal bu büyük savaştan sonra neden “Hektor’un intikamını aldım” dedi acaba? Kuşkusuz Mustafa Kemal, Çanakkale’nin ardındaki bazı derin meselelerin, Çanakkale’nin ve Anadolu’nun çok eskilere dayanan tarihinin, Anadolu’da tarih boyunca oluşan girdapların farkındaydı. Mustafa Kemal, Anadoluluğun, Anadolulu olmanın ne olduğunu çok iyi biliyordu.

Eğer günümüz tarihçilerinin “ne derse tam tersi yöne bakarız ve doğruyu orada buluruz” dedikleri Homeros’a bakarsak, Truva savaşının sebepleri birkaç Mitolojik Yunan tanrısının arasındaki çekişmedir. Truva gerçekte Doğu ile Batı’nın Anadolu üzerindeki bilinen ilk savaşıdır. Bir doğu & batı mücadelesidir, bir Anadolu destanıdır ve son perde de ise Mustafa Kemal Atatürk bulunmaktadır.

Tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen efsanevi Truva Savaşı'ndaki Hektor, Anadolu'nun ilk özgürlük kahramanıdır.

Hem Fatih Sultan Mehmet hem de Mustafa Kemal Atatürk, Truva savaşının bir Doğu & Batı savaşı olduğunu biliyorlardı.